1. Home
  2. Nederland
  3. Friesland
Friesland

Vakantie Friesland

Vakantie Friesland: in het hoge noorden…

Tijdens mijn vakantie in Friesland heb ik veel gezien en gedaan, maar ook genoten van de rust en het geluid van de zee. Ik verbleef tijdens de schoolvakanties in een sfeervol huisje dichtbij Harlingen, met uitzicht op uitgestrekte velden en bossen, die kent Friesland veel. Bij aankomst vertelde een goedlachse Fries mij dat Harlingen tot een van de elf steden, waar ’s winters geschaatst wordt, behoort en is daarom is echte havenstad. Genieten van een versbereid visgerecht mocht dan ook niet ontbreken aan mijn bezoek. Daarnaast heb ik een prachtige wandeling gemaakt langs verschillende monumenten en grachten en heb ik uitgewaaid bij het waddengebied. En ik heb nog niet alles gezien, ik kom zeker een keertje terug…

Bezienswaardigheden in Friesland

Friesland ligt in het noorden van Nederland en is opgedeeld in 18 gemeenten, waaronder de Waddeneilanden; Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Met een autovakantie kan je vanaf Friesland met een veerboot naar de verschillende eilanden varen, een ideale uitvalsbasis voor dagjes weg!

Niet bang van een beetje modder? Dan raad ik je aan om eens te wadlopen. Of breng eens een bezoekje aan de oudste stad van Friesland; Stavoren. Hier kan je een dagje zeilen op een authentiek Fries skûtsje, dit zijn zeilvrachtscheepjes uit 1900. Voor degene die liever de rust willen opzoeken kan je natuurlijk genieten van het strand en de zee of een wandeling maken door een van de vele bossen of weiden.

Ook kan je in Friesland Het Ir. D.F. Woudagemaal bezichtigen in Lemmer. Dit is het grootste stoomgemaal die ooit gemaakt én staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Hiermee behoort het tot een van Nederlands belangrijkste rijksmonumenten. Zeker een uitstapje waard!

Culinaire reis door Friesland

Kenners weten dat ik dol ben op lekker eten en drinken en het proberen van nieuwe lokale gerechten. Toen ik Friesland aankwam en hoorde dat ze hier eigengemaakte producten verkochten, was ik meteen verkocht. In de Friese keuken zijn vooral kaas en worsten vertegenwoordigd, maar ook verschillende soorten banket ontbreken niet. Mijn favoriet voor bij een kop koffie; de dúmkes. Het zijn heerlijke koekjes die veelal bij de koffie geserveerd worden, maar ze zijn keihard. Stop ze daarom even in de koffie en neem dan een hap, “jummie!”. Naast eten maken Friesen ook hun eigen drankjes zoals bier en whisky.

Het weer: veel liefs uit Friesland

Omdat Friesland grotendeels uit water bestaat is het iets frisser dan in het binnenland. Friesland kent een zeeklimaat wat betekend dat er relatief zachte winterszijn en aangename zomers. De temperaturen kunnen variëren van 16 graden in mei tot 23 graden in augustus of september. Dit maakt Friesland een perfecte plek voor een zonvakantie of zelfs in de nazomer om zo de laatste zonnestralen mee te pakken.

Kleinschalige hotels & appartementen in Friesland

In Friesland is er zoveel te beleven en heeft een rijke geschiedenis, leuk voor jong en oud. Of je nou verblijft in een heerlijk appartement of in een stijlvol huisje middenin de natuur, in Friesland kan het allemaal!

Ook benieuwd naar een vakantie in Nederland? Neem dan eens een kijkje bij mijn adresjes in Friesland of bekijk mijn last minute vakanties in Nederland. Voor meer inspiratie heb ik speciaal voor jou een aantal nieuwste ontdekkingenop een rijtje gezet. Enjoy!

Eliza's favoriete ongerepte plekjes

Ontdek de andere regio's

Covid-19 regelgeving op bestemming

Bekijk op deze pagina alle informatie over corona & jouw vakantie.

Deze informatie is met zorg samengesteld door Eliza was here op basis van informatie verstrekt door de lokale autoriteiten. Het kan zijn dat er op het moment van boeken andere maatregelen gelden dan wanneer je vakantie begint. Aangezien de genoemde maatregelen voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en aanvaardt Eliza was here geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van deze informatie.

Faciliteiten
Mogelijk
Toevoeging
Afstand in publieke ruimtes
Ja
1,5 meter afstand
Mondkapje
Ja gedeeltelijk
Het is niet meer verplicht een mondkapje te dragen. Behalve in het onderwijs, in het openbaar vervoer en luchthavens. Ook op de perrons en bij de haltes.
Verplichte documentatie voor aankomst
Ja
Een gezondheidsverklaring is vanaf 13 jaar verplicht (2 x geprint). Wanneer je Nederland binnenkomt vanuit een hoog risico land (code oranje/rood), is een negatieve PCR test verplicht. Meer informatie kun je hier vinden.
Wanneer je uit een land komt waarbij het verplicht is om in Nederland in qurantaine te gaan, dien je
dit formulier in te vullen.
Covid test op bestemming bij aankomst
Afhankelijk
Wanneer je van een hoog risico land komt (code oranje/rood), is het verplicht of een negatieve NAAT (PCR) test aan te tonen (vanaf 13 jaar) die uiterlijk 24 uur oud is of een negatieve sneltest van uiterlijk 24 uur in combinatie met een negatieve NAAT (PCR) test die uiterlijk 72 uur oud is. Meer informatie kun je hier vinden.
Verplichte documentatie op bestemming bij terugkeer naar huis (eis bestemming)
Nee
Verplichte documentatie op bestemming bij terugkeer naar huis (eis thuisland)
Nee
Wanneer je thuisland België is, dienen reizigers uiterlijk 48 uur voor vertrrek dit formulier in te vullen.
Covid test voor vertrek
Ja
Wanneer je van een hoog risico land komt, is het verplicht of een negatieve NAAT (PCR) test aan te tonen (vanaf 13 jaar) die uiterlijk 24 uur oud is of een negatieve sneltest van uiterlijk 24 uur in combinatie met een negatieve NAAT (PCR) test die uiterlijk 72 uur oud is.
Quarantaine bij aankomst op bestemming
Afhankelijk
Enkel wanneer je aankomt vanuit een oranje gebied 10 dagen in thuisquarantaine, ook na volledige vaccinatie of bewijs van herstel na corona. Het is mogelijk om na 5 dagen te testen en, bij een negatieve uitkomst, eerder uit quarantaine te komen. Vanuit een veilig (geel/groen) land is een thuisquarantaine niet verplicht. Meer informatie kun je hier vinden.
Maximum aantal personen buiten
Nee
Is het toegestaan om een accommodatie te delen met mensen buiten het eigen huishouden?
Ja
Geen maximum.
Avondklok of andere tijden met afwijkende regels?
Nee
Restaurants
Open
Gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur en vaste zitplaatsen. Live muziek en luide muziek is verboden.
Bars
Open
Gesloten tussen 00.00 en 06.00 uur en vaste zitplaatsen. Live muziek en luide muziek is verboden.
Discotheken, clubs, nachtleven
Gesloten
In ieder geval t/m 13.08.2021
Supermarkten & drogisterijen
Open
Activiteiten, attractieparken en bezienswaardigheden
Open
Evenementen (binnen en buiten)
Nee
Enkel georganiseerde evenementen met vaste zitplaatsen en toegankelijk met een coronatest (max. 24 uur oud). Evenementen die +24 uur duren zijn niet toegestaan.
Transfer
Ja
Alle transfer mogelijk
Openbaar vervoer en taxi's
Ja
Reserveren taxi verplicht. Alleen essentiële reizen met het openbaar vervoer is toegestaan.
Stranden
Open