Zoals jullie weten ben ik dol op het bezoeken van leuke adresjes. Maar mijn vrienden kunnen er ook wat van! Ik heb een hoop mensen om mijn heen aangestoken met het reisvirus. Zo ook mijn vriendin Iris, die haar eigen reisblog heeft. Eind 2021 maakte zij met haar man een reisje naar Tenerife. Ik heb haar gevraagd om haar ervaringen met jullie te delen. Lees je mee?

Hoi, mijn naam is Iris. Onlangs ben ik een reisblog gestart om mijn herinneringen vast te leggen en om ook wat tips te geven aan andere mensen. Samen met mijn man David reis ik in mijn vrije tijd de wereld rond. Alhoewel Tenerife in eerste instantie niet op onze bucketlist stond, leek me dat voor een reis binnen Europa de beste keuze voor een combinatie van cultuur, natuur en extra vitamientjes van de zon. Met een huurauto reden we het eiland rond. Vandaag deel ik mijn route met jullie.

Stop 1: de gemoedelijke hoofdstad Santa Cruz

 

 

 

 

 

 

De eerste stop op de route is de hoofdstad Santa Cruz. Deze stad is niet zo druk en bruisend als de meeste Spaanse steden, maar eerder gemoedelijk en aangenaam. De historische binnenstad is prachtig en autovrij en de bezienswaardigheden liggen op wandelafstand. Er liggen een aantal gezellige pleinen verspreid over de stad met leuke terrasjes.

Niet te missen plekjes in de stad:

  • Het hart van de stad, Plaza de España: een plein aan een kunstmatig meer met schitterend blauw water. ​
  • De mooie barokke witte kerk op de Plaza de la Iglesia. Vandaar kom je terecht in de Calle Antonio Dominguez Alfonso met een paar toffe, trendy restaurantjes.
  • Parque Garcia Sanabria: de groene long in de stad.
  • Plaza San Francisco: een gezellig pleintje met mooie gebouwen en een paar leuke restaurantjes en terrasjes onder de bomen.
  • Het Auditorio, ontworpen door Calatrava: een modern concertgebouw, dat net iets buiten het centrum ligt.
  • Plaza 25 de Julio: naar mijn mening een van de mooiste pleintjes in de stad. De fontein en de bankjes zijn bedekt met fel gekleurde tegels in moorse stijl.
  • Mercado de Nuestra Senora de Africa: de traditionele markt. Zeker een bezoekje waard!

Lekker eten in Santa Cruz:

  • Taberna Lobo de Mar: een mooi restaurant, gelegen nabij de Plaza de la Iglesia. Men serveert fijne, zeer lekkere gerechtjes om te delen. Vooral de huisgemaakte viskroketjes zijn geweldig.
  • Plaza 18: simpel restaurantje op het gezellige plein Plaza San Francisco.
  • Guannabi: hier geniet je van toffe, vernieuwende gerechtjes geïnspireerd op de Spaanse en Italiaanse keuken. Het interieur is ook echt leuk.
Beeld: Other Destinations

Maak een daguitstap naar San Cristobal de la Laguna

Vanuit Santa Cruz ben je met de auto in een kwartiertje in San Cristobal de la Laguna, leuk voor een daguitstap. Je kan best centro historico volgen, zo kom je dadelijk terecht in de oude stad. Plots sta je op 600 m hoogte en dat voel je ook aan de frisse wind. San Cristobal is een Spaans koloniale stad met kleurrijke gebouwen, een imposante, prachtige kerk, gevels met houten balkons en een aantal geklasseerde, oude woningen die je kan bezichtigen. De binnenstad is ook hier verkeersvrij en straatmuzikanten brengen regelmatig wat extra sfeer als je op een terrasje zit te genieten van het zonnetje. Wij hebben de stad op een zondag bezocht en er heerste er een gezellige drukte.

Tenerife San Cristoba
Beeld: Other Destinations

Stop 2: het authentieke dorpje Garachico

Op naar ons 2de verblijf, het charmante Gara hotel in Garachico, een van de mooiste dorpen van Tenerife. Dit hotel is gevestigd in een oud Canarisch huis, waarvan de authentieke stijl bewaard werd. Het dorp bestaat uit kleine straatjes, winkeltjes, kunstgalerijtjes, een kerk en een dorpsplein. Tijdens onze wandeling door het dorp ontdekten we een trap naar boven die uitkomt op een fantastisch uitzichtpunt over de rode daken en de knalblauwe zee. Zeker de moeite waard! Een leuk plekje om wat te drinken is het terras van de kiosk bij de Plaza de Libertad, het hart van het dorp. Als je hier zit in de schaduw van de bomen heb je helemaal niet het gevoel dat je op een toeristisch eiland bent. Je voelt hier nog echte nostalgie.

De trekpleister van Garachico is El Caleton, de natuurlijke zwembaden die zijn ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Alhoewel er mensen in het water zwommen leek de zee mij wat te wild om er in te springen. We zijn nog wel even blijven nagenieten van het groenblauwe water dat klotst tegen de zwarte lavasteen. Prachtig en rustgevend om naar te kijken.

Lekker eten in Garachico:

  • Hotel San Roque (restaurant Anturium): hier kan je heerlijk dineren op de patio aan het zwembad. Traditionele producten worden in een nieuw jasje gestoken.
  • La Taskita: klassieke Canarische gerechten en tapas. Simpel, niet te duur en lekker.
  • Mirador de Garachico: Dit restaurant is wat verfijnder en wat duurder.
  • La Almena de San Miguel: simpel, verse vis en heerlijke paella.
Tenerife Garachico Otherdestinations
Beeld: Other Destinations

Maak een daguitstap naar La Oratava

We stappen de huurauto weer in om een daguitstap naar La Oratava te maken. Dit stadje ligt op een half uur rijden ten noorden van Garachico. Deze prachtige historische stad mag niet ontbreken als je het echte Tenerife wil ontdekken. Als je door de steile straatjes loopt zie je overal de mooie herenhuizen met houten gevels en balkons.

Zeker de moeite waard:

  • Casa de los Balcones: dit is een van de huizen die je nog kan bezoeken. Het huis werd gebouwd in de 17de eeuw. Als je naar binnen gaat kom je op de patio terecht die vol planten en bloemen staat. De balkons en galerijen zijn gemaakt uit houtsnijwerk. Je kan ook kennis maken met een aantal ambachten zoals wijnproductie en borduurwerk. Dit is echt een pareltje, authentieker kan het niet zijn.​
  • Plaza de Constitution: La Oratava ligt op 400 m hoogte, vanaf de Plaza de Constitution heb je een geweldig uitzicht over de daken van de stad tot aan de kust.
  • Jardin Victoria: de mooie botanische tuin.
Tenerife La Oratava
Beeld: Other Destinations

Ontdek het bergdorpje Masca

Vanuit Garachico kun je ook een daguitstap naar Masca maken. Je rijdt hier in 45 minuten heen en de route is adembenemend. Je rijdt op steile, smalle baantjes de hoogte in en plots zie je een klein, pittoresk dorpje liggen. Het telt nog geen 100 inwoners en bestaat uit een paar huizen, een kerk en enkele cafeetjes, maar het is een niet te missen uitstap. Het dorp lijkt wel op een ravijn te liggen. Als je fysiek goed getraind bent kan je ook een wandeling maken langs de bekende Masca-kloof. Het is een wandeling van 4u, maar het hoogteverschil in de smalle kloof en de ruige weg maken de wandeling vrij zwaar. We zijn zulke wandelingen niet gewoon, dus hebben we wijselijk beslist om hier niet aan te beginnen.

Tip: ga vroeg op de dag, anders is het moeilijk om parkeerplaats te vinden.

Bezoek de El Teide vulkaan

Ben je op Tenerife? Dan mag je de El Teide vulkaan, dat op 1,5 uur rijden van Garachico ligt, absoluut niet missen. El Teide is de hoogste vulkaan van Spanje, een waar natuurwonder! En het leuke is dat je de top kan bereiken als je wil. De startplaats van de kabelbaan is bijna vanuit alle windrichtingen op het eiland bereikbaar.

De top van de vulkaan is 3718 m hoog, met de kabelbaan kan je alvast tot op 3555 m geraken en die laatste 200m kan je te voet doen mits je een speciale vergunning hebt aangevraagd op voorhand. Als je uitstapt uit de kabelbaan boven kom je terecht in een soort van grillig maanlandschap. Er zijn een aantal wandelpaden die leiden naar mooie uitzichtpunten en je hebt een uur de tijd om hierboven van het uitzicht te genieten. Op deze hoogte kan je al wel wat last krijgen van hoogteziekte, maar eens beneden is dat weg in een mum van tijd. Het is aan te raden om de tickets voor de kabelbaan goed op voorhand te bestellen.

Stop 3: het zuiden van Tenerife

Op naar het zuiden van Tenerife! Wie houdt van zee, zon en strand moet zeker ook de kuststrook bezoeken tussen Los Cristianos en La Caleta. Dit stukje Tenerife is een totaal andere wereld dan de plekjes hierboven. Deze kust is niet echt mooi of pittoresk, maar de helderblauwe lucht en de stranden maken dit dan weer goed.

De boulevard aan het strand loopt helemaal door langs deze ganse kustlijn. Deze blijkt populair bij velen die na een dagje strand nog wat willen slenteren of nagenieten op een terras. Vooral het vissersdorp La Caleta heeft nog wel iets aantrekkelijks. Hier kan je ook ’s avonds naartoe om een lekkere visschotel te eten. We verbleven de laatste dagen in Costa Adeje en hebben nog volop genoten op het strand voor we terugkwamen naar België.

Het klimaat

Wij merkten wel degelijk een temperatuurverschil tussen het noorden en het zuiden van Tenerife. De wolken die vaker aanwezig zijn in het noorden kunnen lang blijven hangen. In het noorden regent het ook wat meer en is de temperatuur een paar graden lager dan in het zuiden. In het zuiden schijnt de zon volop en is het warmer. Je merkt ook dat het noorden veel groener is dan elders op het eiland.

Ben je benieuwd welke plekken ik nog meer hebben bezocht? Je vindt al mijn reisverhalen op www.otherdestinations.be.

Zoals jullie weten ben ik dol op het bezoeken van leuke adresjes. Maar mijn vrienden kunnen er ook wat van! Ik heb een hoop mensen om mijn heen aangestoken met het reisvirus. Zo ook mijn vriendin Iris, die haar eigen reisblog heeft. Eind 2021 maakte zij met haar man een reisje naar Tenerife. Ik heb haar gevraagd om haar ervaringen met jullie te delen. Lees je mee?

Hoi, mijn naam is Iris. Onlangs ben ik een reisblog gestart om mijn herinneringen vast te leggen en om ook wat tips te geven aan andere mensen. Samen met mijn man David reis ik in mijn vrije tijd de wereld rond. Alhoewel Tenerife in eerste instantie niet op onze bucketlist stond, leek me dat voor een reis binnen Europa de beste keuze voor een combinatie van cultuur, natuur en extra vitamientjes van de zon. Met een huurauto reden we het eiland rond. Vandaag deel ik mijn route met jullie.

Stop 1: de gemoedelijke hoofdstad Santa Cruz

 

 

 

 

 

 

De eerste stop op de route is de hoofdstad Santa Cruz. Deze stad is niet zo druk en bruisend als de meeste Spaanse steden, maar eerder gemoedelijk en aangenaam. De historische binnenstad is prachtig en autovrij en de bezienswaardigheden liggen op wandelafstand. Er liggen een aantal gezellige pleinen verspreid over de stad met leuke terrasjes.

Niet te missen plekjes in de stad:

  • Het hart van de stad, Plaza de España: een plein aan een kunstmatig meer met schitterend blauw water. ​
  • De mooie barokke witte kerk op de Plaza de la Iglesia. Vandaar kom je terecht in de Calle Antonio Dominguez Alfonso met een paar toffe, trendy restaurantjes.
  • Parque Garcia Sanabria: de groene long in de stad.
  • Plaza San Francisco: een gezellig pleintje met mooie gebouwen en een paar leuke restaurantjes en terrasjes onder de bomen.
  • Het Auditorio, ontworpen door Calatrava: een modern concertgebouw, dat net iets buiten het centrum ligt.
  • Plaza 25 de Julio: naar mijn mening een van de mooiste pleintjes in de stad. De fontein en de bankjes zijn bedekt met fel gekleurde tegels in moorse stijl.
  • Mercado de Nuestra Senora de Africa: de traditionele markt. Zeker een bezoekje waard!

Lekker eten in Santa Cruz:

  • Taberna Lobo de Mar: een mooi restaurant, gelegen nabij de Plaza de la Iglesia. Men serveert fijne, zeer lekkere gerechtjes om te delen. Vooral de huisgemaakte viskroketjes zijn geweldig.
  • Plaza 18: simpel restaurantje op het gezellige plein Plaza San Francisco.
  • Guannabi: hier geniet je van toffe, vernieuwende gerechtjes geïnspireerd op de Spaanse en Italiaanse keuken. Het interieur is ook echt leuk.
Beeld: Other Destinations

Maak een daguitstap naar San Cristobal de la Laguna

Vanuit Santa Cruz ben je met de auto in een kwartiertje in San Cristobal de la Laguna, leuk voor een daguitstap. Je kan best centro historico volgen, zo kom je dadelijk terecht in de oude stad. Plots sta je op 600 m hoogte en dat voel je ook aan de frisse wind. San Cristobal is een Spaans koloniale stad met kleurrijke gebouwen, een imposante, prachtige kerk, gevels met houten balkons en een aantal geklasseerde, oude woningen die je kan bezichtigen. De binnenstad is ook hier verkeersvrij en straatmuzikanten brengen regelmatig wat extra sfeer als je op een terrasje zit te genieten van het zonnetje. Wij hebben de stad op een zondag bezocht en er heerste er een gezellige drukte.

Tenerife San Cristoba
Beeld: Other Destinations

Stop 2: het authentieke dorpje Garachico

Op naar ons 2de verblijf, het charmante Gara hotel in Garachico, een van de mooiste dorpen van Tenerife. Dit hotel is gevestigd in een oud Canarisch huis, waarvan de authentieke stijl bewaard werd. Het dorp bestaat uit kleine straatjes, winkeltjes, kunstgalerijtjes, een kerk en een dorpsplein. Tijdens onze wandeling door het dorp ontdekten we een trap naar boven die uitkomt op een fantastisch uitzichtpunt over de rode daken en de knalblauwe zee. Zeker de moeite waard! Een leuk plekje om wat te drinken is het terras van de kiosk bij de Plaza de Libertad, het hart van het dorp. Als je hier zit in de schaduw van de bomen heb je helemaal niet het gevoel dat je op een toeristisch eiland bent. Je voelt hier nog echte nostalgie.

De trekpleister van Garachico is El Caleton, de natuurlijke zwembaden die zijn ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Alhoewel er mensen in het water zwommen leek de zee mij wat te wild om er in te springen. We zijn nog wel even blijven nagenieten van het groenblauwe water dat klotst tegen de zwarte lavasteen. Prachtig en rustgevend om naar te kijken.

Lekker eten in Garachico:

  • Hotel San Roque (restaurant Anturium): hier kan je heerlijk dineren op de patio aan het zwembad. Traditionele producten worden in een nieuw jasje gestoken.
  • La Taskita: klassieke Canarische gerechten en tapas. Simpel, niet te duur en lekker.
  • Mirador de Garachico: Dit restaurant is wat verfijnder en wat duurder.
  • La Almena de San Miguel: simpel, verse vis en heerlijke paella.
Tenerife Garachico Otherdestinations
Beeld: Other Destinations

Maak een daguitstap naar La Oratava

We stappen de huurauto weer in om een daguitstap naar La Oratava te maken. Dit stadje ligt op een half uur rijden ten noorden van Garachico. Deze prachtige historische stad mag niet ontbreken als je het echte Tenerife wil ontdekken. Als je door de steile straatjes loopt zie je overal de mooie herenhuizen met houten gevels en balkons.

Zeker de moeite waard:

  • Casa de los Balcones: dit is een van de huizen die je nog kan bezoeken. Het huis werd gebouwd in de 17de eeuw. Als je naar binnen gaat kom je op de patio terecht die vol planten en bloemen staat. De balkons en galerijen zijn gemaakt uit houtsnijwerk. Je kan ook kennis maken met een aantal ambachten zoals wijnproductie en borduurwerk. Dit is echt een pareltje, authentieker kan het niet zijn.​
  • Plaza de Constitution: La Oratava ligt op 400 m hoogte, vanaf de Plaza de Constitution heb je een geweldig uitzicht over de daken van de stad tot aan de kust.
  • Jardin Victoria: de mooie botanische tuin.
Tenerife La Oratava
Beeld: Other Destinations

Ontdek het bergdorpje Masca

Vanuit Garachico kun je ook een daguitstap naar Masca maken. Je rijdt hier in 45 minuten heen en de route is adembenemend. Je rijdt op steile, smalle baantjes de hoogte in en plots zie je een klein, pittoresk dorpje liggen. Het telt nog geen 100 inwoners en bestaat uit een paar huizen, een kerk en enkele cafeetjes, maar het is een niet te missen uitstap. Het dorp lijkt wel op een ravijn te liggen. Als je fysiek goed getraind bent kan je ook een wandeling maken langs de bekende Masca-kloof. Het is een wandeling van 4u, maar het hoogteverschil in de smalle kloof en de ruige weg maken de wandeling vrij zwaar. We zijn zulke wandelingen niet gewoon, dus hebben we wijselijk beslist om hier niet aan te beginnen.

Tip: ga vroeg op de dag, anders is het moeilijk om parkeerplaats te vinden.

Bezoek de El Teide vulkaan

Ben je op Tenerife? Dan mag je de El Teide vulkaan, dat op 1,5 uur rijden van Garachico ligt, absoluut niet missen. El Teide is de hoogste vulkaan van Spanje, een waar natuurwonder! En het leuke is dat je de top kan bereiken als je wil. De startplaats van de kabelbaan is bijna vanuit alle windrichtingen op het eiland bereikbaar.

De top van de vulkaan is 3718 m hoog, met de kabelbaan kan je alvast tot op 3555 m geraken en die laatste 200m kan je te voet doen mits je een speciale vergunning hebt aangevraagd op voorhand. Als je uitstapt uit de kabelbaan boven kom je terecht in een soort van grillig maanlandschap. Er zijn een aantal wandelpaden die leiden naar mooie uitzichtpunten en je hebt een uur de tijd om hierboven van het uitzicht te genieten. Op deze hoogte kan je al wel wat last krijgen van hoogteziekte, maar eens beneden is dat weg in een mum van tijd. Het is aan te raden om de tickets voor de kabelbaan goed op voorhand te bestellen.

Stop 3: het zuiden van Tenerife

Op naar het zuiden van Tenerife! Wie houdt van zee, zon en strand moet zeker ook de kuststrook bezoeken tussen Los Cristianos en La Caleta. Dit stukje Tenerife is een totaal andere wereld dan de plekjes hierboven. Deze kust is niet echt mooi of pittoresk, maar de helderblauwe lucht en de stranden maken dit dan weer goed.

De boulevard aan het strand loopt helemaal door langs deze ganse kustlijn. Deze blijkt populair bij velen die na een dagje strand nog wat willen slenteren of nagenieten op een terras. Vooral het vissersdorp La Caleta heeft nog wel iets aantrekkelijks. Hier kan je ook ’s avonds naartoe om een lekkere visschotel te eten. We verbleven de laatste dagen in Costa Adeje en hebben nog volop genoten op het strand voor we terugkwamen naar België.

Het klimaat

Wij merkten wel degelijk een temperatuurverschil tussen het noorden en het zuiden van Tenerife. De wolken die vaker aanwezig zijn in het noorden kunnen lang blijven hangen. In het noorden regent het ook wat meer en is de temperatuur een paar graden lager dan in het zuiden. In het zuiden schijnt de zon volop en is het warmer. Je merkt ook dat het noorden veel groener is dan elders op het eiland.

Ben je benieuwd welke plekken ik nog meer hebben bezocht? Je vindt al mijn reisverhalen op www.otherdestinations.be.