In een barretje in het regenachtige Nederland neem ik een slok van mijn rode wijn. Ik heb mijn vriendin Isabelle zojuist verteld dat ik later deze maand een rondreis door Spanje zal maken. “Geweldig!” is het eerste wat ze uitbrengt. “Vergeet vooral de regio Catalonië niet Eliza. Ik heb daar nog wat bijzondere tips voor je. Ik ken veel prachtige plekjes in Catalonië die je versteld zullen laten staan.”

Drie weken na onze ontmoeting reis ik dan eindelijk door Spanje. Andalusië was een prachtige eerste bestemming, waar ik mijn grenzen opzocht. Op Ibiza ontdekte ik de rustige kant van het eiland en nu ben ik op mijn laatste bestemming: Catalonië. De tips van Isabelle heb ik voor vertrek netjes in mijn koffer gestopt. Conclusie? Isabelle had wederom gelijk: wat een ontdekkingen tot nu toe! Met haar goedkeuring deel ik alvast drie bijzondere bevindingen met jullie.

Tip 1: Wandel over de vulkanen van Garrotxa Volcanic National Park

Even geloofde ik Isabelle niet. Vulkanen? In Spanje? Het blijkt waar. In Catalonië zijn zo’n veertig uitgedoofde vulkanen te vinden. En hoewel ze al 11.000 jaar niet meer actief zijn, is een uitbarsting niet uitgesloten. ‘Beklim één van de vulkanen’, staat er op het lijstje van Isabelle dat ik deze ochtend uit mijn tas viste. ‘Er zijn 28 wandelroutes uitgezet, kies er eentje die jou mooi lijkt Eliza.’

Ik besluit voor de vulkaan Santa Margarida te gaan. Enigszins spannend vind ik de wandeling wel. Wat nou als er precies tijdens mijn bezoek een wonder plaatsvindt en de vulkaan zijn werk doet? Verwonderd loop ik door bloemenvelden, passeer ik prachtige bossen en kijk uit over weidse Spaanse landschappen. En dat alles terwijl ik loop over een vulkaan. Een bijzondere ervaring!

Tip 2: Wijn en cava proeven op een van de wijnroutes van Catalonië

Isabelle vertelde me met een lichte glinstering in haar ogen over de Spanjaard die haar langs de wijngaarden van Catalonië reed. ‘Het was fantastisch! Niet alleen de Spanjaard, maar zeker ook de wijnroute’ grinnikt ze. Ik besluit in haar voetsporen te treden. Zonder charmante Spanjaard, maar gewoon lekker alleen. Vanaf mijn idyllische verblijf Appartementen Torre Nova rijd ik naar de stad Vilafranca del Penedès. Volgens Isabelle is de weg vanaf hier een genot voor de wijnliefhebber.

Voor ik het goed en wel doorheb, zie ik wijnhuizen gevestigd in eeuwenoude panden, afgewisseld door robuuste kastelen. Mijn eerste stop wordt het VINSEUM, oftewel het wijnmuseum van de wijnstreek Penedès. Door een vriendelijke medewerker laat ik me alles vertellen over de wijnen hier in de omgeving. “Wist je dat er zelfs een hardloopwedstrijd wordt georganiseerd door wijngaarden?” Ik kijk verrast. “De Encoursa. Onthoud dat maar.”

Tip 3: Op visite in het klooster Monestir de Sant Pere de Rodes

Het natuurpark Parque Natural de Cap de Creus is volgens Isabelle al een pareltje op zich, maar extra bijzonder is het oude benedictijnerklooster dat bovenop een hoge heuvel staat. Het is een bezienswaardigheid met een bijzonder verhaal. Terwijl ik door de gangen van het klooster slenter, lees ik verhalen die eeuwen terug de tijd ingaan. Jarenlang zouden in dit klooster Italiaanse monniken hebben geleefd. Zij moesten de relikwieën van Petrus en andere heiligen bewaren en kregen de opdracht een klooster te bouwen. Later zouden zij hier eeuwenlang wijn hebben gebouwd.

Op een laatste informatiebord lees ik dat deze monniken later zelfs de stichters zouden zijn van het gehele wijngebied. Een leuk feitje dat ik nog niet eerder hoorde deze week! Voldaan loop ik na mijn bezoek het klooster uit. Een machtig mooi uitzicht over de baai van Port de la Selva wacht me op. Ik zie hoge kliffen, een grillige kustlijn en in de verte het lieflijke vissersdorpje El Port de la Selva. Wat een prachtige regio is dit toch…

Krijg jij ook zin in een vakantie in deze Spaanse regio? Bekijk dan al mijn adresjes in Catalonië.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

In een barretje in het regenachtige Nederland neem ik een slok van mijn rode wijn. Ik heb mijn vriendin Isabelle zojuist verteld dat ik later deze maand een rondreis door Spanje zal maken. “Geweldig!” is het eerste wat ze uitbrengt. “Vergeet vooral de regio Catalonië niet Eliza. Ik heb daar nog wat bijzondere tips voor je. Ik ken veel prachtige plekjes in Catalonië die je versteld zullen laten staan.”

Drie weken na onze ontmoeting reis ik dan eindelijk door Spanje. Andalusië was een prachtige eerste bestemming, waar ik mijn grenzen opzocht. Op Ibiza ontdekte ik de rustige kant van het eiland en nu ben ik op mijn laatste bestemming: Catalonië. De tips van Isabelle heb ik voor vertrek netjes in mijn koffer gestopt. Conclusie? Isabelle had wederom gelijk: wat een ontdekkingen tot nu toe! Met haar goedkeuring deel ik alvast drie bijzondere bevindingen met jullie.

Tip 1: Wandel over de vulkanen van Garrotxa Volcanic National Park

Even geloofde ik Isabelle niet. Vulkanen? In Spanje? Het blijkt waar. In Catalonië zijn zo’n veertig uitgedoofde vulkanen te vinden. En hoewel ze al 11.000 jaar niet meer actief zijn, is een uitbarsting niet uitgesloten. ‘Beklim één van de vulkanen’, staat er op het lijstje van Isabelle dat ik deze ochtend uit mijn tas viste. ‘Er zijn 28 wandelroutes uitgezet, kies er eentje die jou mooi lijkt Eliza.’

Ik besluit voor de vulkaan Santa Margarida te gaan. Enigszins spannend vind ik de wandeling wel. Wat nou als er precies tijdens mijn bezoek een wonder plaatsvindt en de vulkaan zijn werk doet? Verwonderd loop ik door bloemenvelden, passeer ik prachtige bossen en kijk uit over weidse Spaanse landschappen. En dat alles terwijl ik loop over een vulkaan. Een bijzondere ervaring!

Tip 2: Wijn en cava proeven op een van de wijnroutes van Catalonië

Isabelle vertelde me met een lichte glinstering in haar ogen over de Spanjaard die haar langs de wijngaarden van Catalonië reed. ‘Het was fantastisch! Niet alleen de Spanjaard, maar zeker ook de wijnroute’ grinnikt ze. Ik besluit in haar voetsporen te treden. Zonder charmante Spanjaard, maar gewoon lekker alleen. Vanaf mijn idyllische verblijf Appartementen Torre Nova rijd ik naar de stad Vilafranca del Penedès. Volgens Isabelle is de weg vanaf hier een genot voor de wijnliefhebber.

Voor ik het goed en wel doorheb, zie ik wijnhuizen gevestigd in eeuwenoude panden, afgewisseld door robuuste kastelen. Mijn eerste stop wordt het VINSEUM, oftewel het wijnmuseum van de wijnstreek Penedès. Door een vriendelijke medewerker laat ik me alles vertellen over de wijnen hier in de omgeving. “Wist je dat er zelfs een hardloopwedstrijd wordt georganiseerd door wijngaarden?” Ik kijk verrast. “De Encoursa. Onthoud dat maar.”

Tip 3: Op visite in het klooster Monestir de Sant Pere de Rodes

Het natuurpark Parque Natural de Cap de Creus is volgens Isabelle al een pareltje op zich, maar extra bijzonder is het oude benedictijnerklooster dat bovenop een hoge heuvel staat. Het is een bezienswaardigheid met een bijzonder verhaal. Terwijl ik door de gangen van het klooster slenter, lees ik verhalen die eeuwen terug de tijd ingaan. Jarenlang zouden in dit klooster Italiaanse monniken hebben geleefd. Zij moesten de relikwieën van Petrus en andere heiligen bewaren en kregen de opdracht een klooster te bouwen. Later zouden zij hier eeuwenlang wijn hebben gebouwd.

Op een laatste informatiebord lees ik dat deze monniken later zelfs de stichters zouden zijn van het gehele wijngebied. Een leuk feitje dat ik nog niet eerder hoorde deze week! Voldaan loop ik na mijn bezoek het klooster uit. Een machtig mooi uitzicht over de baai van Port de la Selva wacht me op. Ik zie hoge kliffen, een grillige kustlijn en in de verte het lieflijke vissersdorpje El Port de la Selva. Wat een prachtige regio is dit toch…

Krijg jij ook zin in een vakantie in deze Spaanse regio? Bekijk dan al mijn adresjes in Catalonië.

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.