Bij het restaurant Tasca Catalina op La Palma at ik voor het eerst papas arrugadas. Ik was gelijk verkocht! Deze aardappels worden gegeten in de schil met een zoutkorstje en daardoor lijken ze totaal niet op de aardappels die in Nederland vaak op tafel verschijnen. Mijn goede vriend Juan had me meegenomen naar het restaurant en hij vertelde me dat papas arrugadas vaak geserveerd worden met mojo sauzen. Je hebt twee varianten: de groene (verde) en rode (rojo).

“Ik ben benieuwd welke jouw favoriet is,” voegde hij er met een knipoog aan toe. “Hou je meer van pittig, dan is de rode mojo iets voor jou, deze is heet en gekruid. De groene is iets milder.” Juan vertelde me dat je papas arrugadas overal op de Canarische eilanden op het menu tegenkomt, dus als ik nog een keer op één van de andere eilanden ben, bestel ik ze zeker weer!

Omdat ik niet kon wachten om deze lekkere aardappeltjes zelf ook een keer te maken, heb ik gelijk het recept gevraagd aan de kok. Ik kwam er achter dat mojo rojo mijn favoriet is, dus het recept van dit heerlijke rode sausje deel ik ook graag met je. De mojo rojo is trouwens ook lekker bij brood, vlees of vis en goed afgedekt kun je hem maanden bewaren in de koelkast. Ideaal voor onverwachts bezoek, of voor jezelf natuurlijk!

Papas arrugadas

Ingrediënten
1 kilo kleine, het liefst nieuwe, aardappelen
zeezout

Bereidingswijze
Was de aardappelen, maar verwijder de schil niet. Doe ze in een kookpan en zet ze onder water. Doe er flink wat zeezout bij. Als de aardappelen niet meer naar de bodem zinken, zit er genoeg zout in het water. Kook de aardappelen hierna gaar. Als ze gekookt zijn, giet je het water af. Zet het vuur nog even laag aan, zodat al het water verdampt en er een harde korst ontstaat. Beweeg de aardappelen heen en weer in de pan, zodat er een dun laagje zout over de schil ontstaat. Hierna kun je ze direct serveren!

Mojo rojo

Ingrediënten
4 teentjes knoflook
1 theelepel paprikapoeder
1 Spaanse peper
snufje zeezout
1 theelepel komijn
2 eetlepels azijn
250 milliliter olijfolie

Bereidingswijze
Pel de knoflook en pers deze daarna uit met een knoflookpers. Verwijder de zaadjes uit de peper en voeg ze toe aan de knoflook. Maal alles fijn met een vijzel. Voeg hierna het zout, de komijn, en paprikapoeder toe. Maal het geheel nog een keer fijn en voeg daarna beetje bij beetje de olijfolie en daarna de azijn toe.

Als je de mojo pikanter van smaak wilt maken, kun je nog meer rode peper toevoegen. Je kunt de mojosaus iets verdikken met amandelen. De saus is ook te maken met een blender of staafmixer, alleen moet je dan extra water toevoegen zodat je een goede gladde saus krijgt. Smakelijk!

Wil jij papas arrugadas ook wel eens proberen, neem dan een kijkje tussen mijn adresjes op La Palma.

Deel jouw creatie met #kokenmeteliza

En volg mij op Instagram!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.

Bij het restaurant Tasca Catalina op La Palma at ik voor het eerst papas arrugadas. Ik was gelijk verkocht! Deze aardappels worden gegeten in de schil met een zoutkorstje en daardoor lijken ze totaal niet op de aardappels die in Nederland vaak op tafel verschijnen. Mijn goede vriend Juan had me meegenomen naar het restaurant en hij vertelde me dat papas arrugadas vaak geserveerd worden met mojo sauzen. Je hebt twee varianten: de groene (verde) en rode (rojo).

“Ik ben benieuwd welke jouw favoriet is,” voegde hij er met een knipoog aan toe. “Hou je meer van pittig, dan is de rode mojo iets voor jou, deze is heet en gekruid. De groene is iets milder.” Juan vertelde me dat je papas arrugadas overal op de Canarische eilanden op het menu tegenkomt, dus als ik nog een keer op één van de andere eilanden ben, bestel ik ze zeker weer!

Omdat ik niet kon wachten om deze lekkere aardappeltjes zelf ook een keer te maken, heb ik gelijk het recept gevraagd aan de kok. Ik kwam er achter dat mojo rojo mijn favoriet is, dus het recept van dit heerlijke rode sausje deel ik ook graag met je. De mojo rojo is trouwens ook lekker bij brood, vlees of vis en goed afgedekt kun je hem maanden bewaren in de koelkast. Ideaal voor onverwachts bezoek, of voor jezelf natuurlijk!

Papas arrugadas

Ingrediënten
1 kilo kleine, het liefst nieuwe, aardappelen
zeezout

Bereidingswijze
Was de aardappelen, maar verwijder de schil niet. Doe ze in een kookpan en zet ze onder water. Doe er flink wat zeezout bij. Als de aardappelen niet meer naar de bodem zinken, zit er genoeg zout in het water. Kook de aardappelen hierna gaar. Als ze gekookt zijn, giet je het water af. Zet het vuur nog even laag aan, zodat al het water verdampt en er een harde korst ontstaat. Beweeg de aardappelen heen en weer in de pan, zodat er een dun laagje zout over de schil ontstaat. Hierna kun je ze direct serveren!

Mojo rojo

Ingrediënten
4 teentjes knoflook
1 theelepel paprikapoeder
1 Spaanse peper
snufje zeezout
1 theelepel komijn
2 eetlepels azijn
250 milliliter olijfolie

Bereidingswijze
Pel de knoflook en pers deze daarna uit met een knoflookpers. Verwijder de zaadjes uit de peper en voeg ze toe aan de knoflook. Maal alles fijn met een vijzel. Voeg hierna het zout, de komijn, en paprikapoeder toe. Maal het geheel nog een keer fijn en voeg daarna beetje bij beetje de olijfolie en daarna de azijn toe.

Als je de mojo pikanter van smaak wilt maken, kun je nog meer rode peper toevoegen. Je kunt de mojosaus iets verdikken met amandelen. De saus is ook te maken met een blender of staafmixer, alleen moet je dan extra water toevoegen zodat je een goede gladde saus krijgt. Smakelijk!

Wil jij papas arrugadas ook wel eens proberen, neem dan een kijkje tussen mijn adresjes op La Palma.

Deel jouw creatie met #kokenmeteliza

En volg mij op Instagram!

Wil je vaker leuke reisverhalen en bijzondere tips van mij ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief.