Vanochtend reed ik al hobbelend door de prachtige heuvels bij het dorpje Agia Galini. Even dacht ik verdwaald te zijn, maar net toen ik de kaart erbij wilde pakken zag ik vanuit mijn ooghoek Michalis langs de weg staan zwaaien. Een aantal jaren geleden ontmoette ik hem tijdens mijn vakantie door Zuid-Kreta. Toen we afscheid namen nodigde hij mij uit om snel eens terug te komen. ‘Dan laat ik je de rest van de omgeving zien!’. Nu is het zover en ik neem je graag mee op ontdekking.

Ik kan niet wachten om de rest van het zuiden van Kreta te ontdekken. Het is hier prachtig, dat weet ik nog wel van de vorige keer dat ik hier was. Overal zie je witte huisjes die tegen bergen zijn gebouwd en de kleine vissershaventjes zorgen voor een gezellige sfeer.

Historische plekken Zuid-Kreta

Griekenland staat bekend om de rijke cultuur en Kreta doet hier niet voor onder. Michalis neemt me mee naar de oud-Griekse stad Gortys, wat ooit de hoofdstad was van Kreta en nu één van Kreta’s belangrijkste archeologische vindplaatsen. Als we langs de resten van tempels, theaters en badhuizen lopen, waan ik me even in de Romeinse tijd. Andere leuke plekken om te bezoeken, zijn de oude stad Phaistos en het paleis van Agia Triada. Hier gaat mijn historische hart sneller van kloppen!

Paleis van Agia Triada in Zuid-Kreta
Het paleis van Agia Triada

Stranden Zuid-Kreta

Nadat we Gortys gedag hebben gezegd, vervolgen we onze weg naar de kust. Bij de strandjes in de buurt van Kommos kijk ik mijn ogen uit. Wat een uitzicht! Ook tipt Michalis me om zeker nog eens een bezoekje te brengen aan het afgelegen Preveli Beach en Elafonissi Beach, dat bekendstaat om het roze zand en kristalhelder water.

Elafonissi Beach met het roze zand en heldere water
Elafonissi Beach

Samariakloof

Aan dezelfde kant van het eiland vind je de Samariakloof en misschien heb je hier al ooit vaker van gehoord. Het is namelijk één van de langste kloven van Europa. Hier maak je spectaculaire wandelingen terwijl je ondertussen van het adembenemende uitzicht geniet. Ik heb hier vandaag helaas geen tijd voor, maar ik ben van plan om zeker nog een keer terug te keren! Een ander natuurschoon dat je in Kreta kunt bewonderen, zijn de witte bergen ‘Lefka Ori’.

De Samariakloof in Zuid-Kreta
De Samariakloof

Agia Galini

Michalis  en ik hebben ondertussen redelijk trek gekregen van al het sightseeën en besluiten om terug te gaan naar Agia Galini om te genieten van Griekse mezedes bij Kosmas taverna. Eén van de beste plekjes om te eten in Agia Galini.

Als we door de smalle straatjes van Agia Galini richting de taverna lopen vertelt Michalis over de geschiedenis van het stadje. Zo’n 40 jaar geleden was het nog een klein vissersdorpje, dat kan ik me nu met alle witgeschilderde huizen en bloeiende tuinen bijna niet meer voorstellen. Michalis legt uit dat Agia Gallini zoiets betekent als “heilige vrede” in het Grieks. Met de rustgevende zee en vredige sfeer die er hangt kan ik me dat heel goed voorstellen!

Vergezicht van Agia Galini op Zuid-Kreta

Eenmaal aangekomen bij Kosmas taverna eten we onze buik rond aan de lekkerste spinaziehapjes, gevulde wijnbladeren en gebakken feta. Na deze overdadige maaltijd lijkt een Griekse siësta me best aantrekkelijk, maar Michalis heeft nog een ander Grieks geheim voor me in petto. “We eindigen de dag bij Palazzo Greco Villas”, zegt hij met een brede glimlach op zijn gezicht. En zijn gezicht verklapt dat me een heel speciaal plekje te wachten staat.

Andere knusse, pittoreske stadjes die leuk zijn om te bezoeken tijdens je vakantie in Zuid-Kreta, zijn Plakias en Matala.

Uitzicht vanaf het palazzo-greco-villas zwembad op zee

Bij het zwembad genieten we van het uitzicht over het blauwe water van de zee in de verte en de groene heuvels daar omheen. ´Zullen we nog wat wandelen?´ Ik wacht het antwoord van Michalis niet eens af en sta al op. Het is hier te mooi om te blijven zitten. Het beste van Zuid-Kreta lijkt hier samen te komen, want al snel staan we in het ruige gebergte. Wat ben ik blij dat Michalis dit geheimpje met mij heeft gedeeld.

Wil je de sfeer van dit speciale plekje zelf ontdekken? Palazzo Greco Villas vind je op mijn website!

Andere adresjes in Zuid-Kreta die ik graag bezoek, zijn Aparthotel Lenikos in Agia Galini en Pearls of Crete in Makrigialos.

Wat zijn jouw favorieten voor een vakantie in Zuid-Kreta?

Vanochtend reed ik al hobbelend door de prachtige heuvels bij het dorpje Agia Galini. Even dacht ik verdwaald te zijn, maar net toen ik de kaart erbij wilde pakken zag ik vanuit mijn ooghoek Michalis langs de weg staan zwaaien. Een aantal jaren geleden ontmoette ik hem tijdens mijn vakantie door Zuid-Kreta. Toen we afscheid namen nodigde hij mij uit om snel eens terug te komen. ‘Dan laat ik je de rest van de omgeving zien!’. Nu is het zover en ik neem je graag mee op ontdekking.

Ik kan niet wachten om de rest van het zuiden van Kreta te ontdekken. Het is hier prachtig, dat weet ik nog wel van de vorige keer dat ik hier was. Overal zie je witte huisjes die tegen bergen zijn gebouwd en de kleine vissershaventjes zorgen voor een gezellige sfeer.

Historische plekken Zuid-Kreta

Griekenland staat bekend om de rijke cultuur en Kreta doet hier niet voor onder. Michalis neemt me mee naar de oud-Griekse stad Gortys, wat ooit de hoofdstad was van Kreta en nu één van Kreta’s belangrijkste archeologische vindplaatsen. Als we langs de resten van tempels, theaters en badhuizen lopen, waan ik me even in de Romeinse tijd. Andere leuke plekken om te bezoeken, zijn de oude stad Phaistos en het paleis van Agia Triada. Hier gaat mijn historische hart sneller van kloppen!

Paleis van Agia Triada in Zuid-Kreta
Het paleis van Agia Triada

Stranden Zuid-Kreta

Nadat we Gortys gedag hebben gezegd, vervolgen we onze weg naar de kust. Bij de strandjes in de buurt van Kommos kijk ik mijn ogen uit. Wat een uitzicht! Ook tipt Michalis me om zeker nog eens een bezoekje te brengen aan het afgelegen Preveli Beach en Elafonissi Beach, dat bekendstaat om het roze zand en kristalhelder water.

Elafonissi Beach met het roze zand en heldere water
Elafonissi Beach

Samariakloof

Aan dezelfde kant van het eiland vind je de Samariakloof en misschien heb je hier al ooit vaker van gehoord. Het is namelijk één van de langste kloven van Europa. Hier maak je spectaculaire wandelingen terwijl je ondertussen van het adembenemende uitzicht geniet. Ik heb hier vandaag helaas geen tijd voor, maar ik ben van plan om zeker nog een keer terug te keren! Een ander natuurschoon dat je in Kreta kunt bewonderen, zijn de witte bergen ‘Lefka Ori’.

De Samariakloof in Zuid-Kreta
De Samariakloof

Agia Galini

Michalis  en ik hebben ondertussen redelijk trek gekregen van al het sightseeën en besluiten om terug te gaan naar Agia Galini om te genieten van Griekse mezedes bij Kosmas taverna. Eén van de beste plekjes om te eten in Agia Galini.

Als we door de smalle straatjes van Agia Galini richting de taverna lopen vertelt Michalis over de geschiedenis van het stadje. Zo’n 40 jaar geleden was het nog een klein vissersdorpje, dat kan ik me nu met alle witgeschilderde huizen en bloeiende tuinen bijna niet meer voorstellen. Michalis legt uit dat Agia Gallini zoiets betekent als “heilige vrede” in het Grieks. Met de rustgevende zee en vredige sfeer die er hangt kan ik me dat heel goed voorstellen!

Vergezicht van Agia Galini op Zuid-Kreta

Eenmaal aangekomen bij Kosmas taverna eten we onze buik rond aan de lekkerste spinaziehapjes, gevulde wijnbladeren en gebakken feta. Na deze overdadige maaltijd lijkt een Griekse siësta me best aantrekkelijk, maar Michalis heeft nog een ander Grieks geheim voor me in petto. “We eindigen de dag bij Palazzo Greco Villas”, zegt hij met een brede glimlach op zijn gezicht. En zijn gezicht verklapt dat me een heel speciaal plekje te wachten staat.

Andere knusse, pittoreske stadjes die leuk zijn om te bezoeken tijdens je vakantie in Zuid-Kreta, zijn Plakias en Matala.

Uitzicht vanaf het palazzo-greco-villas zwembad op zee

Bij het zwembad genieten we van het uitzicht over het blauwe water van de zee in de verte en de groene heuvels daar omheen. ´Zullen we nog wat wandelen?´ Ik wacht het antwoord van Michalis niet eens af en sta al op. Het is hier te mooi om te blijven zitten. Het beste van Zuid-Kreta lijkt hier samen te komen, want al snel staan we in het ruige gebergte. Wat ben ik blij dat Michalis dit geheimpje met mij heeft gedeeld.

Wil je de sfeer van dit speciale plekje zelf ontdekken? Palazzo Greco Villas vind je op mijn website!

Andere adresjes in Zuid-Kreta die ik graag bezoek, zijn Aparthotel Lenikos in Agia Galini en Pearls of Crete in Makrigialos.

Wat zijn jouw favorieten voor een vakantie in Zuid-Kreta?