Kreta

Griekenland

Vakantie Kreta

Kreta is het meest zuidelijke en grootste eiland van Griekenland. Iedere keer opnieuw wanneer ik naar Kreta op vakantie kom, word ik hartelijk ontvangen en verbaast de charme van de lokale bevolking mij. Ik zorg wel steeds dat ik stevige stapschoenen bij me heb, want het unieke landschap op Kreta kan wel eens steil en heuvelachtig zijn. Ik hou hier van de weelderige natuur en de lang uitgestrekte stranden. Ideaal om aan een wandeling te maken of liggend op mijn handdoek van de zonnestralen te genieten.

Meer over Kreta

Bezienswaardigheden op vakantie op Kreta

In de zomer gaan de hordes toeristen vaak naar populaire regio’s als Chersonissos. Ik hou zelf helemaal niet van dit soort vakanties waar de drukte overheerst en ga liever naar de plaatsen waar ik het authentieke Kreta kan ervaren. Daar waar je de charmante locals kan ontmoeten, een praatje mee kunt maken, de natuur ongerept is en kleine baaitjes kunt ontdekken. Deze reis op Kreta gaat mij ook bij de ruïnes van Knossos brengen. Ze staan als eerste bezienswaardigheid op de planning voor vandaag. Hier kan je de restanten van een oud paleis terugvinden. Absoluut betoverend. Spinalonga vind ik ook steeds de moeite waard. Hier bezoek ik een oud, Venetiaans fort dat ongelooflijk is om te zien. Wat ik hier ook uniek vind, zijn de restanten van de oude stad Olous. Archeologen hebben dit in het ondiepe water tussen de kleinere eilanden gevonden. Wanneer ik even wil afkoelen, plons ik even in het water en kan ik de restanten zelf bekijken! Het verhaal is dat deze stad zou zijn gezonken door de uitbarsting van de vulkaan op Santorini dat ten Noorden ligt van het eiland.

Culinaire reizen door Kreta

Kreta heeft enkele unieke, traditionele gerechten die je tijdens een vakantie op Kreta zeker eens moet proeven. Grappig is het dat elk dorp op Kreta wel een eigen kaas heeft. Meestal wordt deze kaas gemaakt van geiten- of schapenmelk of een combinatie van beide. Ik eet graag de myzithra, een zachte romige kaas, heerlijk op een stukje versgebakken brood. Zeker eens proberen! Vanavond mag ik aanschuiven aan tafel bij Manos en Michalis. Zij hebben een paar hele charmante kleinschalige villa’s op Kreta. Op het menu staan enkele traditionele gerechten van Kreta. Als starter serveren ze Dakos, een gerst beschuit gedrenkt in olijfolie en belegd met tomaten, myzithra en bestrooid met oregano, zout en peper. Écht culinair genieten op een warme dag als deze! Als hoofdgerecht krijg ik, hoe kan het ook anders, lam met stamnagathi, een uniek, groen kruid dat hier op Kreta volop groeit. Ik geniet van het lekkere eten en het goede gezelschap van de twee broers. Ik reisde in het verleden al naar vele bestemmingen, maar Kreta heeft toch wel een speciale plaats in mijn hart gekregen.

Zonnige groetjes van op het unieke Kreta!

Kreta heeft, net als naburige eilanden zoals Rhodos en Santorini een aangenaam Mediterraan Zeeklimaat. Je bezoekt het charmante eiland het beste tussen april en september wanneer het warm en droog is. Gemiddeld is het hier zo’n 30 graden. Hoewel de temperatuur hoog is, is het hier toch aangenaam door de frisse zeebries die hier waait.

close

De mooiste ontdekkingen op Kreta

Ver weg van de massa

Video Kreta

Op Kreta wandel ik graag door kleine authentieke dorpjes, waar ik de meest gastvrije Grieken ontmoet. Van de mooie stranden en vergezichten krijg ik nooit genoeg en dan de Griekse mezedes! Die smaken op Kreta ongeëvenaard. Als ik terugdenk aan het moment dat ik deze video heb gemaakt, heb ik gelijk zin om Kreta weer eens te bezoeken. Ga je mee?

Video Kreta