Vakantie in een agriturismo

Ervaar het Italiaanse landleven

  1. Home
  2. Verblijf
  3. Agriturismo

Een agriturismo, wat is dat precies?

Op boerderijvakantie bij de Italianen

Met een glas wijn in hand kijk ik om me heen, even helemaal alleen met de eindeloze vergezichten van de groen, glooiende heuvels. In Italië verblijf ik het liefst op een agriturismo; een authentieke boerderij waar ik me even volledig waan in het landelijke leven. Tijdens mijn reisjes door Italië, heb ik deze adresjes ontdekt op het platteland. Altijd op een rustige plek in de natuur, ver van de massa. Je vindt ze in allerlei verschillende vormen; van gerestaureerde landhuizen tot kleinschalige bed en breakfast. In vrijwel elke regio in Italië vind je agriturismi zoals in Puglia en Toscane of op de eilanden Sardinië en Sicilië. Een authentieke boerderijvakantie dus. De eigenaar is daarom vaak zowel boer als gastheer.

Leuk weetje; Italianen beschouwen agriturismi als belangrijk cultureel erfgoed. De term is zelfs beschermd. Een agriturismo in Italië moet dan ook in het bezit zijn van een speciale vergunning.

Omdat iedere streek in Italië anders is, hebben de verschillende boerderijen ook hun eigen kenmerken en specialiteiten. En, zie jij een vakantie in een agriturismo zitten?

Wist je dat...

Een zonvakantie bij mij is altijd inclusief vlucht, verblijf en huurauto!
 
Eliza was here USP's

Ontdek mijn agriturismo weg van de massa

Unieke ervaring op het Italiaanse platteland

Als ik terugdenk aan mijn vakanties in een agriturismo, krijg ik gelijk een glimlach op mijn gezicht. Toen ik aan het rondreizen was in de Toscane kwam ik al snel een heel bijzonder plekje tegemoet: Fattoria Pagnana. Niet alleen was het uitzicht vanaf deze agriturismo adembenemend, ik mocht meteen aanschuiven bij de proeverij van verschillende zelfgemaakte wijnen. Later in de week werd ik uitgenodigd voor een Toscaanse barbecue. De lieve eigenaresse heeft ervoor gezorgd dat ik tijdens mijn vakantie het authentieke Toscane heb ontdekt. Zo’n agriturismo is voor mij de perfecte plek om mijn vakantie in Italië door te brengen.

Volledig ontspannen tijdens een boerderijvakantie

Omdat je verblijft op een boerderij waan je je echt in het landelijke leven. Zo zijn de typische Italiaanse agriturismi vaak producent van wijn, olijfolie of kaas. Ik proefde er tijdens mijn vakanties huisgemaakte gerechten van lokale producten, maakte prachtige wandelingen over de groene heuvels en sloot de dag geregeld af met een glas wijn op een romantisch verlicht terras. Op een boerderijvakantie in Italië is een authentieke ervaring gegarandeerd.

Culinair genieten tijdens een boerderijvakantie

Omdat je verblijft op een boerderij kun je optimaal genieten van het leven op het platteland. De agriturismi waar ik verbleef waren bijvoorbeeld producenten van wijn, kaas of olijfolie. Eten en drinken speelt op een agriturismo in Italië dan ook een belangrijke rol. De eigenaren hebben dan ook veel verstand van de lokale cuisine en staan graag in de keuken om hun gasten te verrassen met de lekkerste gerechten, gemaakt met producten van eigen land! Ik verlang nu al terug naar de lange diners buiten op het terras.

Agriturismo in het lieflijke Lazio

Toen ik ontdekte dat de Italiaanse regio Lazio vol met schitterende agriturismi zit, had ik er een nieuwe missie bij: de pareltjes eruit vissen! Sindsdien boek ik tijdens mijn reizen naar Lazio steeds een agriturismo, want deze blinken uit in hun vaak schitterende ligging en simpelweg: het pure Italië... Bij zo goed als alle agriturismi die ik ontdekte in Lazio, kreeg ik er een landgoed vol olijfbomen bij cadeau. Dat voerde mij in gedachten steeds weer even terug naar een bijzondere vakantie die ik eens beleefde elders in Italië: ik hielp een week lang met het plukken van olijven op een Italiaanse boerderij. Een fantastische belevenis die ik niet gauw vergeet. Een veld vol olijfbomen: daar word ik héél blij van!

Beleef een boerderijvakantie in Lazio

Zoals gezegd heb ik er mijn missie van gemaakt de allermooiste pareltjes uit de Italiaanse regio Lazio te ontdekken en met jullie te delen. En dat lukt gelukkig aardig! Neem nou Il Bagolaro: een boerderij waar door de eigenaren gewerkt wordt op het land, maar waar je tevens als gast kunt logeren. Dat is meteen ook het hele idee achter een agriturismo. Eigenaresse Valentina ontving me met open armen op 'haar' boerderij, die in werkelijkheid al sinds de jaren '50 in de familie is. Het land van dit fijne plekje bedraagt maar liefst 150 hectare. Valentina gaf me een uitgebreide rondleiding, ik keek mijn ogen uit. Toen even later de kok met een vijgentaart, gemaakt van vijgen uit eigen tuin, op ons af kwam lopen, wist ik het weer: dit is waarom een vakantie op een agriturismo zo geweldig is!

Ontdek Lazio

Ontdek Puglia

Romantisch agriturismo in Puglia

Toen ik met de auto door het zuiden van Italië reed, keek ik mijn ogen uit. Heuvel na heuvel, dal na dal, overal waar ik keek zag ik wijngaarden. Puglia is dan ook de grootste exportproducent van Italië. Wil je Puglia ervaren zoals de locals? Dan kun je het allerbeste verblijven op een agriturismo. Op deze landelijke adresjes proef je het authentieke Puglia.

Een boerderijvakantie met het strand dichtbij

Een agriturismo is een boerenbedrijf dat haar deuren heeft geopend voor gasten. In Puglia is dat vaak een wijnboerderij. Uniek aan een agriturismo-vakantie in Puglia is de nabijheid van het strand. Zo ben ik het ene moment nog aan het helpen met de wijnoogst op de boerderij en ben ik even later aan het pootjebaden in de azuurblauwe zee. De veelzijdigheid van Puglia verveelt nooit. Puglia staat ook bekend om een wel heel bijzondere agriturismo: de trullo. Trulli zijn witte, kegelvormige huisjes die enkel in Puglia te vinden zijn. Ze zien er haast sprookjesachtig uit. Het dorpje Alberobello kent de meeste trulli; ongeveer 1000 stuks. Bij een aantal van mijn vakantieadresjes is het mogelijk om in een trullo te overnachten.

Agriturismo in vele vormen op Sardinië

Nergens in Italië vind je zulke mooie stranden als op Sardinië; een rotsachtige kustlijn, zacht, hagelwit zand en een azuurblauwe zee. Wist je ook dat het platteland van Sardinië heerlijk rustgevend is? Bij een agriturismo op Sardinië kun je zowel authentieke, landelijke leven ervaren en ben je binnen een mum van tijd op één van de mooiste stranden.

Proef het echte Sardinië op een boerderij

Tijdens een boerderijvakantie op Sardinië heb je de kans pure streekgerechten en lokale wijnen te proberen. Omdat je verblijft op een werkende boerderij, bijvoorbeeld bij een wijn- of olijfboer, eet en drink je zoals de locals dat doen. Geniet van pure producten tijdens een diner, maak lange wandelingen over de wijngaard of pluk verse groentes van het land. Op een agriturismo in Sardinië kun je even helemaal ontspannen.

Ontdek Sardinië

Ontdek Sicilië

Bijzondere agriturismo op het eiland Sicilië

Ah, Sicilië! Het eiland van de bijzondere baaien en azuurblauwe zee, de etna, uitgestrekte wijnvelden en de smaakvolle keuken. Wil je ontsnappen aan de massa en verblijven op een authentiek plekje middenin de natuur? Dan is een agriturismo-vakantie op Sicilië echt iets voor jou.

Een boerderijvakantie voor de echte levensgenieter

Sicilië is een smeltkroes van allerlei culturen en dat zag ik het beste terug op mij bord. Ik proefde er couscous met verse vis, risotto met sinaasappel en pistache, pasta met zoetzure aubergine. Italiaanse, Griekse, Arabische en Normandische invloeden vullen elkaar perfect aan. Bij het verblijf op een agriturismo sta je dichtbij het boerenleven en kun je optimaal genieten van alles dat het platteland te bieden heeft. Denk aan huisgemaakte gerechten met verse producten van het land, lange zwoele diners in de buitenlucht, of een gezellige wijnproeverij.

Landelijke agriturismo in Toscane

Toscane waar ik mijn hart verloor... Kronkelende weggetjes lopen sierlijk over de groene heuvels, langs pittoreske dorpjes en eindeloze wijngaarden. Toscane is werkelijk magisch. Wil je het authentieke Italië ervaren? Vier dan je vakantie in een agriturismo in Toscane en geniet zoals een echte Italiaan.

Proef het authentieke Toscane tijdens een boerderijvakantie

Wat een vakantie op een agriturismo zo speciaal maakt is dat je in aanraking komt met het echte boerenleven. Dit betekent dat je ook mag genieten van al het lekkers dat daarbij komt kijken. Zo is de agriturismo waar je verblijft in Toscane bijvoorbeeld producent van wijn, olijfolie of kaas. Proef huisgemaakte gerechten, gemaakt met lokale producten, maak een wandeling over de groene heuvels of woon een wijnproeverij bij die door jouw agriturismo wordt georganiseerd.

Ontdek Toscane

Ontdek Umbrië

Agriturismo in de natuur van Umbrië

Umbrië, het groene hart van Italië, is werkelijk sprookjesachtig. Nergens in Italië vind je zulke ongerepte natuur, schilderachtige meren en pittoreske dorpjes. Wil je het echte Umbrië ontdekken? Dan kun je het beste in een agriturismo verblijven. Dichterbij het authentieke landelijke leven kom je niet.

Verse boerenproducten uit het authentieke Umbrië

Umbrië staat bekend om haar bijzondere seizoensproducten zoals asperges, champignons en natuurlijk truffels. Wanneer je vakantie viert op een agriturismo in Umbrië zal je optimaal van deze producten kunnen genieten. Van het land, zo op je bord. De eigenaren hebben dan ook veel verstand van de lokale cuisine en staan graag in de keuken om hun gasten te verassen met de lekkerste gerechten. Verlang je al naar lange diners buiten op het terras?