Madeira

Portugal

Vakantie Madeira

In heel Europa is er geen plek zoals Madeira. Weelderig begroeide bergen, ruige kliffen en unieke uitzichten zorgen ervoor dat dit één van mijn favoriete vakantiebestemmingen in Portugal is. In hoofdstad Funchal kan ik urenlang ronddwalen door de smalle straatjes met kleine winkels. Dit was ook de plek waar ik ontdekte dat Madeira naast mooie natuur ook nog iets anders heeft: een onvergetelijke keuken. Dwalend door de oude straatjes van de stad, beeld ik me in wat deze authentieke gebouwen allemaal wel niet hebben meegemaakt. Ze zijn immers meer dan 500 jaar oud!

Meer over Madeira

Bezienswaardigheden op vakantie op Madeira

Madeira, ten zuidwesten van Portugal, is beroemd vanwege de vele bloemen die er bloeien. En vanwege de ‘levadas’, eindeloze wandelpaden waarop je heel wat uurtjes kunt lopen om dit authentieke eiland te verkennen op vakantie. Zelf hou ik erg van de prachtige noordkust met haar ruige kliffen en watervallen, die de inwoners van Madeira ook wel ‘bruidsluiers’ noemen. Het meest unieke uitzicht van Madeira heb je vanaf Pico Ruivo. Je moet wel even een klim afleggen van twee kilometer om hiervan te kunnen genieten, maar de vergezichten zijn het dubbel en dik waard. Op een heldere dag kijk je helemaal tot Sao Laurenco. Op deze bergtop ben je letterlijk in de wolken!

Culinaire reizen door Madeira

Op mijn reizen heb ik al vele lekkere gerechten gegeten en ik sta erop om steeds enkele lokale lekkernijen te proven. In de hoofdstad van Madeira, Funchal, bestel ik graag Espetada: een authentiek Madeirees gerecht. Het zijn spiesen van rundvlees, die klaargemaakt worden met laurier. Niet te verwarren met espada, zwarte zwaardvis. Deze vis wordt ook veel gegeten op Madeira. Hoewel zijn uiterlijk misschien niet echt aantrekkelijk is voor hij is klaargemaakt, is de smaak des te meer een aangename verassing. Mijn favoriet is espada met banaan, een heerlijke smaakcombinatie van vis en tropisch fruit. Natuurlijk hoort daar ook een glas unieke, lokale wijn bij. Proost!

Zonnige groetjes van op het unieke Madeira!

Het klimaat van Madeira is warm en van tijd tot tijd kan hier veel regen vallen. Door de grote hoogteverschillen varieert het klimaat vrij erg, zo kan het op de toppen van de bergen vriezen terwijl dit aan de kust nooit gebeurt. De hoofdstad Funchal is droger en zonniger dan de rest van Madeira. Eigenlijk is de temperatuur hier altijd aangenaam, alleen in de zomer kan er soms wind van Afrika naar Madeira waaien waardoor de temperatuur boven de 30 graden uitstijgt. Gemiddeld is het hier in de zomer rond de 23 graden en in de winter rond de 15. De combinatie van droogte, warmte en wind hebben er helaas voor gezorgd dat in augustus 2016 het prachtige Madeira getroffen is door hevige bosbranden. Het is indrukwekkend om te zien hoe dicht het vuur bij Funchal gekomen is en wat de branden hebben achtergelaten; verbrande huizen, waar midden in een zwart landschap een prachtig wit huisje met een oranje dak staat. De brand heeft sommige bewoners er niet van weerhouden te vechten voor hun land, huis en leven. De schoonheid van Madeira bestaat nog steeds en is nog net zo mooi als ervoor. Wil je nog meer van Portugal ontdekken? Bezoek dan zeker de overige Portugese regio’s, zoals Algarve, Costa de Lisboa en Costa Verde.

Autorijden op Madeira

De bergen op Madeira kunnen soms zorgen voor uitdagende autoritten. Uitgezonderd de snelwegen zijn de wegen af en toe steil en smal en is extra oplettendheid geboden. De wegen zijn in de meeste gevallen beveiligd met vangrails. Dit maakt de steile afdalingen wat minder spannend.

Tip: Als jij bij mij een vliegreis boekt is er altijd een huurauto van de kleinste categorie inclusief. Als je een auto met een sterkere motor wilt reserveren, zodat je makkelijker de steile wegen op komt, is dat ook mogelijk. In de boekingsstappen, tegen een meerprijs, kan je de auto upgraden.

close

De mooiste ontdekkingen op Madeira

Ver weg van de massa