1. Home
  2. Portugal
  3. Madeira
Madeira

Vakantie Madeira

Vakantie Madeira: ontdek dit Portugese eiland

Madeira is een subtropisch eiland ten zuidwesten van Portugal. Met haar ongerepte natuur en unieke panorama’s staat dit eiland zeker in mijn lijstje van favoriete zonvakanties. Madeira wordt ook wel het exotische bloemeneiland genoemd dankzij haar unieke flora. Tijdens mijn vakantie op Madeira wandel ik graag door de smalle straatjes van de hoofdstad Funchal. Hier kan je in allerlei schattige winkeltjes leuke souvenirs kopen. De authentieke gebouwen die ik in de hoofdstad tegenkom zijn zeker meer dan 500 jaar oud. Maar ik heb hier ook ontdekt dat Madeira nog veel meer te bieden heeft dan schoonheid en authenticiteit, je kan hier ook zó lekker eten!

Bezienswaardigheden op Madeira

Voor wie graag wandelingen maakt, is een reis naar Madeira een goed idee. Je kan het eiland gaan verkennen via de ‘levadas’, dit zijn lange weggetjes waar je eindeloze wandelingen kan maken. Op deze manier kan je allerlei bloemensoorten ontdekken, zoals de orchidee, hortensia, jasmijn en nog veel meer. Madeira heeft een landschap met hoge bergen, kliffen en watervallen, de bevolking van Madeira noemt deze vaak ‘bruidsluiers’. Watervallen zijn prachtig om je camera boven te halen en er mooie beelden van te maken. En het mooiste uitzicht van Madeira zie je vanop Pico Ruivo, na een hike van 2 kilometer kan je dit unieke uitzicht bewonderen. Ik vond het echt de moeite waard. Je zit zo hoog dat je op een heldere dag zo ver kan kijken tot Sao Laurenco!

Madeira is ook nog eens bergachtig, wat soms zorgt voor uitdagende autoritten tijdens je fly & drive vakantie. De snelwegen op Madeira zijn recentelijk gerenoveerd en uitgebreid, wat het gemakkelijk maakt om je over het eiland te verplaatsen. De binnenwegen kunnen soms wel steil of smal zijn. De wegen zijn in de meeste gevallen beveiligd met vangrails. Dit maakt de afdalingen wat minder uitdagend.

Tip: Als jij bij mij een vliegvakantie boekt, is er altijd een huurauto van de kleinste categorie inclusief. Als je een auto met een sterkere motor wilt reserveren, zodat je makkelijker de steile wegen op komt, is dat ook mogelijk. In de boekingsstappen, tegen een meerprijs, kan je de auto upgraden.

Culinaire reis door Madeira

Ik heb op vele reizen al zo veel lekkere dingen geproefd en ik sta altijd open voor nieuwe culinaire specialiteiten. In Funchal bestel ik een authentiek Madeirees gerecht: Espetada. Dit zijn spiesen rundsvlees bereid met laurier. Maar verwar je niet met Espada, want dat is zwarte zwaardvis. Deze vissoort wordt veel gegeten op Madeira en heeft een verrassende smaak, ook al ziet deze vis er niet zo appetijtelijk uit. De espada wordt hier echt lekker klaargemaakt. Mijn favoriete versie is die met banaan, de smaken van deze vis en tropisch fruit passen echt goed bij elkaar. En daar hoort natuurlijk ook een lekker glas Portugese wijn bij. Santé!

Het weer: zonnige groetjes uit Madeira

Het klimaat van Madeira is warm en van tijd tot tijd kan hier veel regen vallen. Door de grote hoogteverschillen varieert het klimaat vrij veel. Zo kan het op de toppen van de bergen vriezen terwijl dit aan de kust nooit gebeurt. De hoofdstad Funchal is droger en zonniger dan de rest van Madeira. Eigenlijk is de temperatuur hier altijd aangenaam, alleen in de zomer kan er soms wind van Afrika naar Madeira waaien waardoor de temperatuur soms boven de 30 graden stijgt. Tijdens je zonvakantie is een duik in het zeewater of in je privézwembad zeker geen straf. Gemiddeld is het hier in de zomer rond de 23 graden en in de winter rond de 15. Het is dan zeker verstandig om tijdens je winterzon vakantie een extra trui in te pakken, zodat het heerlijk behaaglijk is als je buiten bent. De combinatie van droogte, warmte en wind hebben er spijtig genoeg voor gezorgd dat in augustus 2016 het prachtige Madeira getroffen is door hevige bosbranden. Het is indrukwekkend om te zien hoe dicht het vuur bij Funchal gekomen is en wat de branden hebben achtergelaten; verbrande huizen, waar midden in een zwart landschap een prachtig wit huisje met een oranje dak staat. De brand heeft de bewoners niet tegengehouden om te vechten voor hun land, huis en leven. De schoonheid van Madeira bestaat nog steeds en is nog net zo mooi als ervoor.

Kleinschalige hotels & appartementen op Madeira

Tijdens mijn vliegvakantie op Madeira kijk ik mijn ogen uit door alle flora en levadas. Gedurende mijn rondreis op Madeira zal ik dan ook nooit stil zitten. Ik wandel het liefst dagen lang, bezoek de authentieke dorpjes en praat met de lieve lokale bevolking. Ook is Madeira geschikt voor een vakantie met kinderen. Je kunt bijvoorbeeld tijdens de familievakantie in een Portugees vakantiehuis verblijven. Of wellicht zoek je liever een romantische kant van Madeira op samen met je partner. Dan kun je een huwelijksreis boeken.

Mijn kleinschalige adresjes op Madeira zijn zeer geliefd en zitten vaak al snel vol. Wil je een vakantie naar Madeira boeken? Verzeker jezelf dan snel van een vakantieadresje weg van de massa! Je kunt ook kiezen om als eerste mijn nieuwste ontdekkingen te bezoeken of kies voor een last minute vakantie.

Bekijk de kaart

Eliza's favoriete adresjes

Het weer tijdens jouw vakantie

januari jan
februari feb
maart mrt
april apr
mei mei
juni jun
juli jul
augustus aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max. temp.
15ºC
15ºC
15ºC
19ºC
22ºC
25ºC
28ºC
27ºC
26ºC
23ºC
20ºC
15ºC
Min. temp.
9ºC
11ºC
11ºC
14ºC
15ºC
19ºC
22ºC
22ºC
21ºC
18ºC
16ºC
11ºC