1. Home
  2. Portugal
  3. Algarve
Algarve

Vakantie Algarve

Vakantie Algarve: ontdek dit stukje Portugal

Met mijn teenslippers in mijn hand wandel ik langs het strand tijdens mijn zonvakantie in Algarve. Deze unieke streek in Portugal heeft mijn hart gestolen. Ik ben al op veel unieke plaatsen geweest, maar de Algarve is één van mijn favoriete vakantiebestemmingen. De prachtige natuur en authentieke bouwstijlen die je hier terugvindt zijn niet te vergelijken met ergens anders. De lokale bevolking zorgt ook steeds voor een warme ontvangst. Vanavond schuif ik aan tafel bij Cristiano en zijn vrouw. Ik verwacht me al aan een authentieke Portugese maaltijd, lekker! Het voelt echt als thuiskomen als ik verblijf in een authentieke quinta of pittoreske B&B. Ik kan niet wachten om tijdens mijn fly & drive vakantie op pad te gaan met de huurauto om alle ongerepte plekjes van Algarve te zien.

Bezienswaardigheden in de Algarve

De zon staat hoog in de lucht wanneer ik op pad vertrek om de omgeving van het prachtige Algarve te ontdekken. Ik besluit om vandaag de kustlijn te verkennen met mijn huurauto. Mijn eerste bestemming is de Ponta da Piedade. Deze unieke kustlijn is opgemaakt uit een zandstrand met hoge kliffen, deze zijn over de jaren heen geërodeerd door de zee en dit geeft een absoluut uniek uitzicht. Heerlijk om hier tijdens mijn strandvakantie op een strandbedje te genieten van de Portugese zon en het adembenemende uitzicht. Ik kan het niet laten om de natuurlijk ontstane grotten en tunnels te verkennen. Dit unieke natuurfenomeen vind je niet makkelijk ergens anders aan de kust, zo was ik op vakantie aan de Costa de Lisboa. Deze kust kent vele hoogteverschillen en kliffen, maar geen te vergelijken met de authentieke kust van de Algarve.

Morgen vertrek ik weer op rondreis naar een Portugese bed & breakfast waar ik het binnenland ga ontdekken. Ik bewandel de Serra de Monchique en af en toe geniet ik van de schaduw van de kurkeiken en eucalyptusbomen. Vanavond neem ik nog een duik in mijn privézwembad om de dag goed af te sluiten. Wat is het hier zalig genieten tijdens mijn reis in dit prachtige stukje van Portugal.

Culinaire reis door de Algarve

Na een heuse verkenningstocht ga ik op zoek naar een gezellig restaurant om te lunchen. Ik ben een ware visliefhebber en word dan ook steeds verwend in dit prachtige land. Vooral hier aan de kustdorpjes geniet ik steeds van de verse visvangst. Vele culinaire Portugese gerechten zijn dan ook opgemaakt uit vis en zeevruchten. Het bekendste, authentieke gerecht in Portugal is de bacalhau, kabeljauw wordt hier op veel verschillende manieren bereid en elke streek heeft wel zijn eigen unieke manier. Hier wordt hij regelmatig gefrituurd en met groenten gegeten. In andere streken zoals de Costa Verde wordt hij traditioneel met eieren en frieten klaargemaakt.

Het weer: zonnige groetjes uit de Algarve

De Algarve kent een heus massatoerisme en is één van de populairste vakantiebestemmingen in Portugal. Toch zijn er enkele authentieke dorpen die nog niet ontdekt zijn die ik uiteraard als vakantietip aan jullie wil meegeven. De zon schijnt hier gemiddeld 3000 uren per jaar, wat uniek is in Europa. Wanneer er regen valt, is dit voornamelijk in de wintermaanden tussen november en maart, echter blijft dit eerder beperkt. Een vakantie naar Algarve is daarom ook ideaal geschikt voor zowel een zon- als een winterzonvakantie. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het eiland Madeira waar al eens lange periodes van regen kunnen voorkomen. Een extra trui in de koffer is in de winter wel gewenst als het 's avonds afkoelt.

Kleinschalige hotels & appartementen in de Algarve

Een schoolvakantie naar de Algarve kun je makkelijk met kinderen doen. De vakantiehuizen en quinta’s zijn ruim opgezet en hebben speelse activiteiten waardoor dit fijne kindvriendelijke adresjes zijn. Maar ook voor een vakantie met je partner, bijvoorbeeld een romantische huwelijksreis, zit je goed in de Algarve.

Mijn geliefde adresjes in de Algarve zitten vaak al snel vol. Wil je een zomervakantie naar de Algarve boeken? Verzeker jezelf dan snel van een vakantieadresje weg van de massa! Je kunt ook kiezen om als eerste mijn nieuwste ontdekkingen te bezoeken of kies voor een last minute vakantie.

Bekijk de kaart

Belangrijke corona informatie

De Portugese overheid verzoekt vakantiegangers om via deze pagina het Passenger Locator Card formulier in te vullen. Hiermee help je de Portugese volksgezondheidsautoriteiten om passagiers op te sporen die mogelijk zijn blootgesteld aan COVID-19. Ook is het in heel Portugal verplicht om een mondkapje te dragen voor iederen vanaf 6 jaar en ouder.

Vanaf 30 oktober tot 3 november 2020 is het niet toegestaan om te reizen tussen gemeenten. Uitzonderingen op deze regel:
1. Gezondheidswerkers, civiele beschermers en strijdkrachten, politieagenten, priesters
2. Reizen voor professionele doeleinden, met een verklaring van het bedrijf
3. Reizen naar schoolinstellingen
4. Reizen waarbij het vasteland van Portugal moet worden verlaten
5. Reizen door niet-ingezeten burgers alleen naar plaatsen van bewezen woonplaatsen (hotels). Moet, indien nodig, bewijs van accommodatieboeking tonen
6. Reizen om culturele shows bij te wonen, als er wordt gereisd tussen gemeenten die grenzen aan de gewone verblijfplaats of in hetzelfde grootstedelijk gebied en op voorwaarde dat ze het betreffende ticket hebben;
7. terugkeer  naar het hoofdverblijf.

 

Op Madeira gelden iets andere regels dan op het vasteland van Portugal, kijk hier voor meer informatie over de coronamaatregelen op Madeira.

Bekijk op deze pagina alle informatie over corona & jouw vakantie en op deze pagina het actuele reisadvies voor Portugal.

Deze informatie is met zorg samengesteld door Eliza was here op basis van informatie verstrekt van de Portugese autoriteiten. Aangezien de genoemde maatregelen voortdurend aan veranderingen onderhevig zijn kunnen hier geen rechten aan worden ontleend en aanvaardt Eliza was here geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade die ontstaat door het gebruik van deze informatie.

Covid-19 regelgeving op bestemming

Faciliteiten
Mogelijk
Toevoeging
Afstand in publieke ruimtes
2 meter
Mondkapje verplicht als 2 meter afstand houden niet mogelijk is
Openbaar vervoer
Open
mondkapje verplicht, 2/3 capiciteit beschikbaar
Maximaal aantal personen buiten samen
Toegestaan
Maximaal 5 personen
Is het toegestaan om een accommodatie te delen met mensen buiten het eigen huishouden?
Toegestaan
Supermarkten en drogisterijen
Open
Mondkapje verplicht
Tankstations
Open
Mondkapje veprlicht
Restaurants
Open
Mondkapje verplicht bij rondlopen, open tot 01.00 uur
Bars
Open
Mondkapje verplicht, tot 01.00 uur open
Winkels
Open
Mondkapje verplicht
Aquaparken
Open
Mondkapje verplicht
Themaparken
Open
Mondkapje verplicht
Dierentuinen
Open
Mondkapje verplicht
Stranden
Open
Afstand houden van 1,5 meter. Bij niet bij elkaar horende groepen, 3 meter afstand tussen parasols.
Evenementen (binnen en buiten)
Beperkt toegestaan
Maximaal 10 personen, alleen op een afgebakend terrein
Musea
Open
Mondkapje verplicht
Wellness
Gesloten
Avondklok of andere tijden met afwijkende regels
Nee
Geen verkoop van alcohol op specifieke tijden
Nee
Niet toegstaan vanaf 8 uur 's avonds, tenzij het gecombineerd is met maaltijdservice
Discotheken / uitgaansleven
Open
Mondkapje verplicht, tot 01.00 uur open. Geen dansmogelijkheden.
Casino
Open
Mondkapje verplicht
Luchthavens
Open
Mondkapje verplicht
Quarantaine
Nee, tenzij besmet
Verplichte quarantaine bij aankomst
Nee
Afname Covid-19 test voor vertrek
Nee
Afname Covid-19 test bij aankomst
Nee
Gezondheidsverklaring verplicht
Nee
Anderen formulieren verplicht
Ja
Formulier voor aankomst invullen via deze link.
Transfer beperkingen
Ja
2/3 buscapaciteit beschikbaar, mondmasker verplicht en rij 1 niet beschikbaar
Extra regels
Ja
Commerciële bedrijven mogen pas na 10 uur 's ochtends openen. Uitzonderingen zijn bakkerijen, cafés, kappers en sportscholen. De sluitingstijd van de vestigingen is verplicht tussen 20.00 uur en 23.00 uur, de gemeente bepaalt de exacte tijd. In winkelcentra mogen max 4 personen een groep vormen.

Eliza's favoriete ongerepte plekjes

Wat zijn de temperaturen?

januari jan
februari feb
maart mrt
april apr
mei mei
juni jun
juli jul
augustus aug
september sep
oktober okt
november nov
december dec
Max. temp.
14ºC
16ºC
17ºC
21ºC
23ºC
28ºC
29ºC
30ºC
27ºC
25ºC
19ºC
15ºC
Min. temp.
7ºC
9ºC
11ºC
12ºC
15ºC
19ºC
20ºC
20ºC
17ºC
17ºC
12ºC
9ºC

Geliefde bestemming bij de volgende reizigers:

Oudere koppels Jonge koppels Familie met jonge kinderen Overig reisgezelschap