Meer dan 20 jaar specialist in unieke vakanties - Klantbeoordeling 9,1 - Lid ABTO en SGR
Eliza was here

Eliza's bos

Herstel de bomen in Portugal

 1. Home
 2. Organisatie
 3. Elizas bos

In 2017 bouwde Eliza aan haar bos

Een project om het natuurgebied in Portugal te herstellen

Ik maakte de foto's verderop deze pagina in 2017 in het noordoosten van Portugal. Bijzondere foto's, vind je niet? Het is moeilijk te geloven dat deze plek een van de meest bijzondere natuurparken van Portugal was. Op 26 en 27 augustus 2017 woedde er een hevige bosbrand die het eens zo groene gebied veranderde in een bomenkerkhof. In dat kerkhof zag ik iets bijzonders: een enkele boom die het had overleefd. Middenin een straal van 5 kilometer aan verkoold landschap was er een stukje groen. Waar er leven is, is hoop, dacht ik. Ik besloot dat er iets gedaan moest worden. Het gebied moet weer groen worden, er moeten weer dieren kunnen leven en het bos moet veilig worden gesteld voor de toekomst. En dat wil ik doen samen met jou, door het aanleggen van Eliza's bos!

Ik kocht zelf 1000 bomen. Maar 1000 bomen maken nog geen bos. Mijn droom is om een bos van 20 hectare te planten, waardoor we het ecosysteem weer sterk genoeg maken voor de toekomst. Wil je ook een bijdrage leveren? Doe dan mee, plant een boom en maak samen met mij Eliza’s bos mogelijk. Samen zorgen we dat dit bijzondere natuurgebied in Portugal weer bloeit en groeit!

Eliza's bos
 • Hulp vanwege de bosbranden in Portugal
 • In samenwerking met Mossy Earth
 • Plant een boom in Eliza's bos

De bosbranden in Portugal en het Douro National park

Wanneer je het nieuws afgelopen zomer een beetje hebt gevolgd, heb je ongetwijfeld meegekregen dat een groot deel van Portugal werd geteisterd door grote bosbranden. Het deed me veel verdriet om van mijn Portugese vrienden te horen dat er mensenlevens verloren zijn gegaan en ruim 120.000 hectare natuur van het land werd verwoest. Op 26 en 27 augustus woedde één van de meest hevige branden door het Douro Natural Park, een natuurgebied in het noordoosten van Portugal. Meer dan 150 brandweerlieden vochten hard om het vuur te bestrijden. In de middag van 27 augustus was het vuur onder controle, maar tegen die tijd had het al veel schade aangericht.

De ontmoeting met Mossy Earth

Het Douro National Park was een plek waar ik vaak kwam om te wandelen of te fietsen tussen de vele mooie bloemen, planten en wilde paarden. Na de bosbranden benaderde ik Duarte de Zoeten, Co-founder van de organisatie Mossy Earth. Ik bewonder zijn werk al een tijd; samen met zijn team herstelt Duarte verwoeste natuurgebieden in heel Europa, waarbij ze samenwerken met lokale experts. Met teams van ecologen en gebiedsplanners, hebben zij jarenlange ervaring en kennis opgedaan om de natuur weer nieuw leven in te kunnen blazen en duurzaam op te bouwen voor de toekomst.

Het doel: Eliza’s bos planten!

Het doel is om binnen een jaar een bos van 20 hectare aan te planten. Niet alleen willen we het bos in ere herstellen, we willen het vervolgens ook behouden. Het bos moet zo goed mogelijk bestand zijn tegen een volgende bosbrand. Dit doen we door een sterk ecosysteem te realiseren tijdens het aanplanten van dit bos.

We zullen bomen planten van zaadjes die in dat gebied zijn vergaard zodat de overlevingskans van deez bomen wordt vergroot. De eerste dieren die zullen terugkeren zijn de gieren die in de nabijgelegen kliffen nestelen. Vervolgens moet het gras weer gaan groeien zodat het gebied weer aantrekkelijk wordt voor insecten en kleine zoogdieren. Deze zullen weer op hun beurt grotere zoogdieren aantrekken, zoals de rode lynx maar ook roofvogels zoals de gouden arend. Binnen enkele jaren willen we de wilde paarden weer naar het natuurgebied terugbrengen om ze in Eliza's bos te laten grazen.

Hoe gaan we dat bereiken?

Om dit te bereiken moet er heel veel werk worden verricht. Dit gebeurt in vijf fases:

 1. Gebied goed in kaart brengen.
 2. De grond moet worden beschermd tegen erosie.
 3. De eerste bomen worden geplant.
 4. Er wordt een put geboord en een irrigatiesysteem aangelegd.
 5. Tot slot wordt de rest van het gebied beplant.

Eén van de meest verwoestende krachten van een bosbrand is de aantasting van de grond. Het gebied is namelijk erg gevoelig geworden voor erosie. Daarom moest er snel worden gehandeld. Verschillende grassoorten zijn al geplant om de grond weer stevig te krijgen en het gebied te beschermen tegen bijvoorbeeld zware regenval. Om de erosie volledig tegen te gaan moeten er ook snel bomen worden geplant die met hun wortels de aarde ook zullen vasthouden. Om die reden heb ik alvast de eerste 1000 bomen aangeschaft die binnenkort zullen worden geplant.

Eliza's bos
Resultaat bosbranden
Eliza's bos
Bomen planten
Eliza's bos
Jullie stekjes
Eliza's bos
Mijn boom planten

Bouw jij ook mee aan Eliza's bos?

Om een beter beeld te krijgen van de bosbranden in Portugal en de ontwikkelingen van het bos hebben Eliza's vrienden zoveel mogelijk vastgelegd. 

Aflevering 1
Stellen Matt, Duarte en Pedro zich voor en nemen ze jullie mee naar Eliza's bos. Precies een week nadat de bosbranden in het International Douro Natural Park waren gedoofd, gingen zij op pad om de verwoesting vast te leggen. Deze aflevering geeft een goed beeld van de impact in het gebied. Ook vertellen zij waarom het belangrijk is dat we juist nu actie ondernemen en wat Eliza's bos voor het gebied kan betekenen.

Aflevering 2
Matt geeft je een korte update over Eliza's bos. Hij vertelt je alles over de veranderingen die het bos de afgelopen tijd heeft doorgemaakt. Zo zijn er niet alleen een hele hoop bomen bijgekomen maar zijn er ook nieuwe dieren in het gebied verschenen. Zo zijn er inmiddels 1154 bomen gekocht! 2000 bomen werden er al geplant, omdat er door het aankomende winterweer even niet geplant kan worden.

Eliza's bos vastgelegd op video

1.000 bomen is een mooi begin, maar het is zeker nog geen volledig bos! Om een nog groter deel van de natuur te herstellen, en het ecosysteem echt een boost te geven, zijn er meer bomen nodig. Het lijkt me echt geweldig als we samen dit bos groter kunnen maken. Jij kunt nu je steentje bijdragen door zelf ook een boom te planten in het Eliza bos. Het werkt als volgt: voor 10 euro koop je een klein boompje die voor jou geplant zal worden! Je ontvangt een bericht wanneer de boom geplant is. Zo help jij mee aan het realiseren van Eliza's bos en belangrijker nog; het herstellen van de natuur! Doe je mee?

Wat krijg je ervoor terug?

Het belangrijkste is dat je met jouw bijdrage de natuur weer hersteld. Jouw boom krijgt een plek in het Eliza bos in Portugal. Omdat ik het geweldig vind dat je samen met mij dit bos mogelijk maakt stel ik hier graag meer tegenover:

 • Je ontvangt van mij de GPS-coördinaten van jouw eigen boom wanneer deze is geplant, zodat je deze op de site van Mossy Earth (of in het echt!) kunt opzoeken.
 • Je ontvangt een unieke foto van jouw eigen boom wanneer deze is geplant.
 • Updates en foto’s van jouw boom en Eliza's bos zodat je alles op de voet kunt volgen. Volg de voortgang van Eliza’s bos

De komende tijd zal ik je met regelmaat updaten over de ontwikkelingen van het Eliza bos. Bij elke grote gebeurtenis, zoals het planten van een nieuwe groep bomen of het terugbrengen van een nieuwe diersoort, neem ik je graag mee! Zo plaats ik de komende tijd steeds een nieuwe aflevering van een videoserie over de aanleg van Eliza's bos.